odlingar
Sterilisering av jord
Förra året fick vi in sorgmygg i försådden, vilket resulterade i att allt - gurkor, zucchini, tromboncino - ja allt, utom vissa tomatsorter dog. Det var alldeles tjockt på golvet av döda insekter - de åt väl ihjäl sig på våra späda plantor. I år tänker jag försöka eliminera risken, så vi steriliserar all jord innan vi sätter någonting i den.
Såhär gjorde vi det:
Vi satte igång ugnen på 130 grader, och fyllde en ugnsplåt med jord (som vattnats igenom ordentligt), och "bakade" den i ungefär en timme. Det är väl inte jättenoga vad gäller temperaturen, eller vilken exakt tid man har jorden i ugnen - det viktiga är att jorden blir tillräckligt varm så fluglarverna dör.
För någon vecka sedan satte vi chili och paprika, och vi har inte sett tecken på sorgmygg än iallafall, så förhoppningsvis har det fungerat!
En hel del plantor väljer vi att bredså, istället för att sätta dem en och en i kruka. Sparris är en av dem, och tomatsorten Vilma en annan. Sparrisen då det är ganska många fröer i en påse, så att sätta dem en och en skulle ta upp all den plats vi har. Och tomaten Vilma vill vi ha ganska många av, så det är helt enkelt enklare att sätta flera fröer i en större "bytta", och att senare omplantera dem i krukor efter att de växt till sig lite.
Men nu är fröerna satta, och de står under växtlampan i tvättstugan, och bara väntar på att börja växa.
2022-01-30
Dags att dra igång med sådden igen!
Äntligen(!) är det dags igen att på riktigt börja planera inför sommarens planteringar! Vi har förvisso redan planterat vitlök, morötter och palsternacka i odlingslådorna (vilka vi sådde i slutet på november), men nu börjar tiden då det är dags att peta ner fröerna som ska förkultiveras.
Idag har jag satt två sorters chili. Det blev Czechoslovakian Black samt Suraj Mukhi Red. Jag hade gärna även satt Tangerine Dream, men upptäckte att vi visst hade slut på fröer till den sorten.
Chili behöver ganska lång tid på sig för att utvecklas, så det är därför bra att sätta fröerna redan nu. Då hinner de växa till sig, få någon omskolning under våren, för att sedan komma ut till sin slutliga plats i juni, då det är tillräckligt varmt nattetid.
I krukorna som syns på bild har jag satt fem fröer i den ena, och sju i den andra. De behöver inte särskilt mycket jord i början, så istället för att ta ett frö per kruka så petade jag istället ner dem bredvid varandra. Så kan jag enkelt omskola dem en och en när det blir dags.
Jorden jag använt här är återvunnen jord från förra säsongen. De små fröerna behöver egentligen inte mycket mer än en plats att växa på - och en jämn bevattning! Man kan enkelt använda hyfsat näringsfattig jord till detta, och byta till planteringsjord när det är dags att omskola dem senare.
2021-01-02
Tidig höst i år igen
Precis som förra året känns det som om hösten kommit tidigt - redan i slutet på augusti. Det är kalla nätter, regnigt och det blåser. Som kallast har jag sett temperaturer på omkring fem grader, vilket är för kallt fr småplantor och chili. De fullvuxna tomatplantorna klarar av det, men de har väl inte långt kvar innan de vissnar ner för säsongen.
Men idag fick iallafall chiliplantorna och våra små Vilmatomater flytta in i värmen. Tomaterna ska vi ha inomhus under växtlampa i vinter, men för att de ska klara sig till dess behöver de nog redan nu komma in, så de får stå i fönstret i vardagsrummet tills det är dags för omplantering.
Den glupska kållarven
Inte en enda chili har hunnit mogna i år, då det förmodligen varit för kallt för dem. Men nu när de står inomhus i värmen så kommer det nog snart att hända grejer. :)
Tomaterna får lite extra växthjälp tack vare minidrivhuset.
2020-08-30
I år är andra året vi testar att odla kål. Förra året hade vi grönkål, och nu brysselkål samt broccoli. Även förra året hade vi en hel del kålfjärilar i trädgården, men det är ingenting om man jämför med hur det ser ut i år.
Häromkvällen, när vi vattnade ute i odlingslådorna fick jag syn på brysselkålens blad - det var fullt av kålfjärilslarver, på gränsen till äcklande mycket. (Jag har tidigare sett små svarta prickar på plantan, men trodde det var tvestjärtsbajs. Nu vet jag var bajset kommer ifrfån...)
Så i förrgår kväll plockade jag bort alla larver jag kunde se, men nu ikväll såg det tillochmed ÄNNU värre ut. Som du ser på bilden till höger - så såg det ut på flera blad. Så jag rusade in för att hämta en skål och sedan var det bara att börja plocka.
Detta är "skörden" efter 5-10 minuters plockande. Och, som sagt, plockade vi av minst lika mycket i förrgår!
Skulle jag låta dem hållas kommer de snart att ta över hela trädgården, vilket jag inte är direkt sugen på. För är det någonting dessa små filurer kan så är det att äta.
Detta är när de är i larvstadiet, men senare utvecklas de till kålfjärilar, som fortsätter att mumsa på de plantor man kämpat så för att odla fram.
Ovanför ser ni resultatet där larverna varit framme. De rensar verkligen rent efter sig, och det är knappt något grönt kvar på bladen.
Då förstår ni varför jag är så extra angelägen om att bli av med detta "problem". För som sagt - brysselkålen behöver överleva fram till november/december för att kunna ge så bra skörd som möjligt, men i denna takt kommer vi knappt klara oss förbi augusti.
Larver i sig är ingenting jag normalt skulle bry mig om, så det är inte så att jag har någon fobi för dem - men de äter ju upp precis ALLT. Och t.ex. brysselkålen ska ju stå och växa till sig tills någon gång i vinter, så den har ju ett antal månader kvar på sin "livscykel". Fortsätter larverna i denna takt kommer vi snart inte att ha någon planta kvar, så vi måste helt enkelt bli av med så många larver som möjligt.
Jag har börjat nu med att plocka så många jag hittar, men jag kommer även att införskaffa larvmedel mot dem. Det är försent att täcka över plantorna med täckväv - eftersom larverna då ju blir kvar på plantorna, och får mumsa ifred - så det får lov att bli medel som får död på dem. (Det medel jag kommer att köpa är skadligt för dem, men ett naturligt tillskott för oss människor, samt att det är godkänt för ekologisk odling.)
Ett försök att stävja brunrötan
2020-08-17
Efter att vi förra året fick brunröta på samtliga tomatplantor har jag sedan dess försökt läsa mig till hur man bäst blir av med det. (Att byta ut all jord är inte det första alternativet - det är helt enkelt alldeles för mycket jord.) En av åtgärderna jag gjorde direkt efter att jag tagit bort plantorna i höstas var att gräva ner ett par hinkar med bokashi, då mikroorganismerna därifrån tydligen skulle kunna motverka sjukdomen. Dessutom läste jag att man kan spraya plantorna med åkerfräkente. Så idag, när vi tog en tur till svampskogen (där jag tidigare sett åkerfräken växa), så tog jag med mig en påse att ta hem detta ogräs i. Att jag tog det i en påse är för att detta är ett ogräs som sprider sig väldigt lätt, och jag ville inte riskera att få in det i vår trädgård.
Jag hade inget recept på hur jag skulle göra, men jag klippte åkerfräkentofsarna i mindre bitar, och kokade det en stund i en vanlig kastrull. Sedan fick det svalna ett par timmar innan jag sprayade plantorna ordentligt.
2020-08-07
När jag skulle spraya plantorna använde jag mig av den här. Det är en sprayflaska (inköpt från Dollarstore, om jag inte minns fel?), som man pumpar upp för att få tryck i. Sedan är det bara att spraya friskt över hela plantorna.
Jag vet ju inte resultatet än, utan det kommer att märkas senare under hösten, men jag hoppas verkligen att vi på detta sätt kommer att kunna bli av med denna sjukdom i jorden.
Jag kommer under resten av säsongen fortsätta att blöta ner plantorna med detta te en gång i veckan, så får vi hoppas på det bästa *håller tummarna så hårt det går*.
Dags att plan(T)era för vintern
Sorten jag satt nu är Vilma, vilken är ny för oss för i år. Jag har läst mycket bra rescensioner om denna sort, så jag var tvungen att testa den.
Jag tror dessutom det är lättare att ha kruk- och busktomater inomhus för vinterbruk (jämfört med de högväxande). Vi provade att ta in sticklingar från ett par högväxande tomater förra vintern, men jag var inte nöjd över resultatet. De blev bara långa, rangliga pinnar med ett fåtal fruktämnen på. De kräver kanske en helt annan skötsel än de plantor som passar i krukor?
Dessa kommer att få en varsin kruka senare när de växt till sig, och i höst får de flytta in i tvättstugan och växa vidare under växxtlamporna.
Om du också vill ha egenodlade tomater under vinterhalvåret, så sätt igång och odla fröerna redan nu. :) Det kommer att vara värt det i december-januari.
Det är fortfarande bara slutet på juli, men om man vill ha egenodlade tomater även under vintern, så är det hög tid att plantera de fröerna nu. Det tar ju cirka sex månader från att man planterar fröet, till att man har mogna tomater på plantorna.
Jag har tänkt att förodla dessa tomater utomhus, så kommer de lättare att bli stabila och knubbiga plantor, om man jämför med att odla inomhus. Och varför odla dem inomhus nu egentligen? Nu är det ju varmt och skönt ute för dem. Dessutom tjänar man på att låta dem vänja sig vid lite lättare vind.
Jag har använt mig av jorden som potatisen suttit i, vilken är ganska näringsfattig, men det är å andra sidan såjord också. Fröerna behöver inte direkt mycket näring medan de gror, utan det kommer senare, när det är dags att plantera om dem - när de vuxit till sig lite - då kommer jag behöva tillsätta mer näring. Men då kommer vi att ha hunnit förbereda jorden med Bokashi, så de kommer att ha ordentligt med näring senare när det behövs. Vi har en hink Bokashi redo att blandas ut i jorden.
När tomatplantan blåser sönder
2020-07-27
Den senaste veckan har det varit väldigt prövande väder för plantorna som står utomhus i odlingslådorna. Det har dels regnat mycket, varit kallare temperaturer, men det har även blåst väldigt kraftigt under en veckas tid.
När man, som vi, inte har växthus utan har allting står och växer utomhus, så vill man knappt gå ut och titta på hur det ser ut efter oväder som vi haft nu.
Men idag var jag ute, och medan jag gödselvattnade alla grönsaksplantor fick jag syn på denna stackars tomat. Den hade helt enkelt blåst sönder, och gått av mitt itu uppe på moderstammen. Och som du ser på bilden har plantan producerat blommor, vilka senare kommer att utvecklas till tomater, så plantan behöver nu lägga krut på just det - och inte på att börja skjuta nya skott till att bli en ny moderstam.
Fördelen i detta är dock att vi i år prövar med en ny taktik mot tidigare år. Förut har vi varit väldigt noga med att plocka bort varje tjuv vi sett, och att hålla efter plantan så de inte blir alltför yviga, men vad jag förstått finns det många fördelar med att spara tjuvarna (så länge man ger plantan tillräckligt med näring för att orka med).
Se längre ned i inlägget för att se vad jag menar.
Här hänger den stackars toppen efter att ha gått av i blåsten.
Denna skulle jag kunna spara, och på så sätt få ytterligare en planta. Då sätter man den antingen i ett glas med vatten i ungefär en vecka, tills den utvecklat rötter längs med stammen. Eller så sätter man helt enkelt ner den direkt i jorden, och är noggrann med att hålla den fuktig dagligen, tills den utvecklat nog med rötter att kunna suga upp över ett större område.
Men denna lät jag gå till komposten, eftersom jag redan fyllt upp all plats där vi kan ha tomatplantor. :)
Jag knöt en liten ögla långt ned på tjuvens stam, och sedan snurrade jag repet uppför stammen. Sedan var det enkelt att knyta fast snörstumpen en bit ovanför på pinnen som tomatplantan lutar sig mot.
Nu kommer vi låta denna "ta över" rollen som moderstam, och förhoppningsvis kommer den att fortsätta att växa och producera underbara tomater nu under sommaren. :)
Det är ett ganska enkelt sätt att "rädda" dina tomatplantor om de skulle råka gå av i blåsten, eller av någon annan anledning.
Som jag nämnde har vi varit ganska generösa och låtit plantorna behålla en hel del tjuvar (och bara tagit bort de som inte gått att binda upp, eller har suttit till så de skulle bli en belastning). Och som tur i oturen hade just denna avbrutna tomatplanta en alldeles perfekt tjuv att binda upp, och på så sätt göra till en ny moderstam.
2020-07-08
Äntligen har vi fått tag på näring
I år har det varit väldigt svårt att få tag på bra näring att använda när man vattnar grönsaksplantorna. På något sätt har tydligen många (framförallt ekologiska) produkter som innehåller vinass blivit kontaminerade med bekämpningsmedel, vilket såklart skadar de plantor man försöker ta hand om.
Så jag har varit runt lite överallt och letat efter näring som just inte innehåller vinass, men det har inte varit enkelt! De flesta ställen jag letat på har antingen inte haft någon flytande näring alls, utan bara pellets (vilket jag redan hade), eller så var det just produkter innehållande vinass, vilka kunde vara kontaminerade. Vem vill chansa?
Men tillslut hittade jag äntligen det jag letade efter - tack vare tips från "Chilikungen". :)
Dessa beställde jag via en hemsida på nätet -sneckenströms.se - så nu är det bara att börja ge näring så snart vi vattnar. Dessa ska främja blomtillväxten bland annat, men de hjälper även rotsystemet att utvecklas. Ja, jag tror den kommer att vara bra överhuvudtaget. :)
2020-07-02
Uppdatering sparris
Nu är det lite sent jag skriver och uppdaterar om sparrisen, då detta hände för en vecka sedan. Men nu när Midsommar passerat är det dags att gödsla upp sparrisen ordentligt, för att sedan låta dem "sköta sig själva" tills nästa vår.
Förra veckan visste vi om att det skulle regna på eftermiddagen, så vi passade på att gödsla upp med pelletsgödsel, som vi myllade ner i jorden, och sedan blötte regnet upp plantorna ordentligt.
Detta bör man göra varje år - först ger man dem näring inför skörden, och efter Midsommar ger man dem en ytterligare omgång. Och "dillvipporna" som bildas på plantorna låter man vara kvar (även fast de gärna vill lägga sig ner - jag hade tur och lyckades fota en som fortfarande stod upp) - plantorna tar nämligen näring även från dem. Sparris tycker om mycket näring. :)
Nu ska plantorna som sagt "sköta sig själva", och fortsätta att utveckla sina rotsystem under sommaren och hösten, och till nästa vår är det dags att börja om igen.
2020-07-02
Inget bra år för tomaterna
2020-06-22
Väldigt många av våra tomatplantor i år har vissnat ihop och dött strax efter utplanteringen. (Många såg krassliga ut redan innan de planterades ut.)
De som sett väldigt vissna ut har jag ryckt upp ur jorden igen, och har då sett på flera stycken att de inte längre har något rotsystem. Kanske inte så konstigt att de vissnar då...
Jag har ingen egentlig aning om vad detta beror på, om det är ohyra i jorden, eller om det är svaga fröer från början.
En sak jag kommer göra till nästa år är att kasta de fröer jag har satt ifrån i år, och jag har redan beställt (och fått hem) nya fröpåsar. Då har jag iallafall uteslutit den möjligheten.
Där jag satt ner tomaterna i år jordförbättrade jag med bokashi i höstas, så jag tycker ändå att jorden borde vara tillräckligt näringsrik för dem att trivas att växa i.
Alla plantor ser inte ut som den på bild, utan vi har ett flertal som börjar att se riktigt fina och friska ut. Men jag tycker de är något för många för att inte grubbla över det.
Men men, det är vad det är. Vissa år går det helt enkelt sämre än andra år. Det är väl bara att lära sig, och tänka om till nästa säsong. Vi kommer nog iallafall att få tomater i sommar på de plantor vi har som ser ut att må bättre. :)
Förodling av gurkväxter, och ett försök att rädda svagare tomater
Av någon anledning blir vissa av tomaterna ibland svaga redan från start. Alla fröer sätts i samma jord, och de får samma förutsättningar som de övriga, men ibland är det precis som om de gett upp innan de ens försökt. Tomatsorten på bilden till vänster är Oxheart, och då jag tog upp de små plantorna ur krukan så hade samtliga ett minimalt rotsystem. De var mer eller mindre bara som pinnar med lite ludd längst ner på stammen. Eftersom vi redan har ett större överskott mot vad vi behöver så valde jag att kasta dessa.
Visst, det kan gå att få dem att ta sig, genom att plantera ner dem och helt enkelt låta dem utveckla rötter längs med stammen, men eftersom vi som sagt redan har ett större överskott så bestämde jag mig för att inte lägga ner det arbetet på det.
Varför det blir såhär vet jag faktiskt inte. Det kanske är något sämre kvalitet på dessa fröämnen, så plantorna inte får den där starka överlevnadsinstinkten de faktiskt normalt har? Eller så kanske något enstaka frö bär med sig någon sjukdom, vilket påverkar de övriga i den krukan? Jag vet faktiskt inte.
Såhär såg några av de andra tomatplantorna ut, som fått sitta någon extravecka i sina små krukor. De hade ett bättre utvecklat rotsystem, och som ni ser på bilden har de en härligt grön färg på bladen (även om de ser något hängiga ut).
Dessa planterades ner djupt i gamla ursköljda mjölkpaket, där de får rota till sig ordentligt nu i cirka en månad, då det är dags för utplantering.
Men det har varit svårt i år att komma igång igen med allt vad gäller odlingen. När jag väl håller på med sådden, eller med omskolningen, så tycker jag ju det är riktigt roligt, men att ta sig dit - att faktiskt dra igång med det, har varit ganska kämpigt hela vintern/våren.
Att någonting så "enkelt" som brunröta kunde ställa till det så med lusten och orken...
Samtidigt, när jag tittar igenom gamla bilder från förra året, och ser allt det gröna så längtar man ju sönder - och skulle ångra ihjäl mig om jag inte såg till att ha plantorna färdiga till början av juni.
Och hur det än är - nu när alla tomaterna är omskolade så känns det ändå ganska bra att ha kommit så långt.
Hur kan man inte längta efter detta? Grönt överallt. Klart man måste orka för att nå dit!
Idag satte jag även gurkväxterna. Det är totalt:
2 sorters "vanlig zucchini"
Tromboncinozucchini (den stora sorten vi klädde uteduschen med förra året. Vi kommer göra samma sak i år).
Druvgurka (för inläggningar)
Slanggurka
Melongurka (första gången i år. Kul att testa!)
Cantaloupemelon
Gurkväxter växxer otroligt snabbt, så de är nästan onödiga att sätta för tidigt. Det enda som händer då är att man får alldeles för stora plantor inomhus för tidigt, vilka blir svårare att hantera senare - framförallt vid avhärdningen, då man ska bära dem ut och in varje dag under en vecka. Det är mycket mer behändigt att då ha "lagom" stora plantor, med mindre risk för att skada dem.
Man ska sätta dessa fröer cirka fyra till sex veckor innan man kan utplantera dem, och den här helgen är det fem veckor kvar till nationaldagen (då vi borde kunna plantera ut allting). Skulle vi få varmt väder även i slutet på maj, och med en prognos som säger som lägst åtta grader på nätterna, så kommer de ändå ha hunnit växa sig lagom stora att klara en utplantering. (Obs! Det är alltid en chansning att sätta ut allting innan första veckan i juni - åtminstone här i zon 3, där det finns risk för frostnätter även i början på juni.)
Jag kommer även att göra ett mindre experiment i år, där jag tänker jämföra gurka och melon genom att sätta någon planta på friland, som vanligt, och dessutom kommer jag testa att sätta ett par plantor i de små miniväxthusen vi hade inomhur förra våren. Det kan bli kul att jämföra och se om det blir någon skillnad på både mängden frukt, men även på smaken. Mer om det kommer jag att återkomma om senare, då allting har planterats ut där de ska vara. :)
Omplantering av tomater
2020-05-03
Som ni ser har nu tomatplantorna kommit upp sig en del på höjden, och rotsystemet har utvecklats ordentligt i krukorna, så idag har jag omplanterat ett gäng av dem.
Jag har inte vattnat dem på ett par dagar, så nu var jorden ganska torr. Har man precis vattnat så kan det vara lite besvärligt att dela isär plantorna, och det är lättare att skada deras känsliga rötter. Men om man låter jorden torka upp en aning går det ganska bra att dela isär plantorna när man ska dela isär dem en och en.
En annan fördel med att låta plantorna torka ut en aning är att de blir mer böjbara om man behöver "ringla ner" plantan under jorden, vilket är bra att göra om den har stuckit iväg alldeles på höjden. Då utvecklar den rötter längs med stammen, och man får en kraftigare och stabilare planta.
Sedan ska man ju såklart inte låta bli att vattna för länge, utan det räcker med några dagar för plantor i den här storleken.
Förra året gjorde jag fler omskolningar på varje planta, men i år har jag minskat ner det. De fick första omskolningen från såbrättet till att sätta dem tillsammans fyra-fem stycken i en större kruka. Och nu är andra omskolningen, då jag sätter dem en och en i mjölkpaket. Nu får de stå så, och växa vidare tills det är dags för utplanteringen i juni. På så sätt spar man en hel del jobb med planteringen, och om de får stå längre tid i en och samma kruka så utvecklas rotsystemet ordentligt tills det är dags för att planteras ut.
2020-04-26
Näringsbrist?
Jag har sett att några av de unga tomatplantorna sett lite ledsna ut på sistone. De är lila på undersidan av bladen, vilket tyder på fosforbrist, men det borde finnas tillräckligt med näring i jorden åt plantor i den här storleken. I planteringsjord finns normalt tillräckligt med näring för tre veckor, så det är lite för tidigt för dem att få brist på någonting.
Istället funderar jag på om de fått någon form av virus eller liknande. Har sett flera andra som haft problem med sina tomatplantor i år (förra året var ett svårt gurkår - ska detta bli tomatens problemår?).
Jag har hursomhelst försökt att ge en mindre mängd näring i vattnet när jag vattnat (utan att ge för mycket - så här unga plantor kan lätt dö av för mycket näring). Vi får se om det hjälper, eller om det är ett virus, som jag börjar misstänka.
Håll tummarna!
2020-04-26
Nu är sparrisen på plats!
Äntligen har vi fått ut sparrisen i den plätt vi planerat för den. I ett år har vi väntat på det, så nu när de är på plats känns det jätteskönt! :)
I det hörn där vi planterat ut dem satt det tidigare en syrénhäck och några rhododendron, men de fick tyvärr ge bort sitt utrymme för vår sparrisdröm.
Men det har varit ett tungt jobb att få allting färdigt. Om någon skulle undra över hur stort rotsystem en syrénhäck har, så kan jag säga att det är bland det värsta jag sett! Vissa av rotdelarna var ju lika grova som mina ben! Men nu är det borttaget iallafall, och jorden är förbättrad med såväl planteringsjord som naturgödsel.
Här har vi fått ut jorden och gödslet, och sedan satte vi ut krukorna för att måtta ut avståndet de skulle planteras ut på. Efter det var det bara att ta fram planteringsspaden och sätta igång. Nu är iallafall alla plantorna på plats, och förhoppninsvis kan vi redan i år ta någon enstaka sparris per planta. De är nu ett år gamla, och kommer inte att vara "fullvuxna" än på fyra år, så man måste nu försöka att behärska sig och låta dem växa, men man kanske törs nalla någon enstaka senare i maj... :)
Såhär såg det ut nu i våras. Vi har tagit bort plantorna som satt där tidigare, och slitit med att bli av med alla rötter som satt i jorden. Ogräset har vi rensat undan så mycket som möjligt (jag tog bilden innan det var klart), då sparrisen inte gillar konkurrans på sin växtplats.
Någonting sparris även vill ha är en välgödslad jord, så vi hade här på niosäckar naturgödsel, och sedan tjugo säckar med planteringsjord. I planteringsjord finns det också en liten mängd gödsel, så tillsammans kommer det nog att bli tillräckligt bra. Senare, omkring midsommar, kommer vi att gödsla på ytterligare en gång innan de får vara ifred inför nästa år.
Sparris är en växt som inte gärna vattnas på samma sätt som många andra plantor, utan den klarar sig ganska bra med det regn vi får ner. (Deras rötter går ganska djupt, så den får i sig det den behöver på djupet normalt.)
Däremot tycker jag alltid det är bra att ge alla plantor en bra blöta direkt efter att man omplanterat dem. Nu får deras rötter jobba på lite, och etablera sig på sin nya växtplats.
2020-04-18
Igår eftermiddag pratade vi här hemma om vår sparrisodling, då jag sa att jag var väldigt orolig över om sparrisen överlevt vintern eller inte. Allting såg så dött ut, och jag undrade över vad jag gjort för fel.
Jag hade inte täckt över plantorna med någonting, men å andra sidan har vi ju inte haft någon vinter att tala om, men vad kunde jag annars ha gjort för fel?
Men när vi låg i bubbelpoolen igår kväll så tittade vi till på plantorna, och vad såg vi? Jo, massor av små små sparrisar som nu tittat fram! Vilken total lycka!
Plantorna är nu ett år gamla, då jag satte fröerna under våren 2019. Efter att de grott planterade vi om dem till egna småkrukor (7x7 cm). Då det var gjort satte vi dem bakom garaget, så de stod skyddade mot "väder och vind" under sommaren. Under hösten planterades de om ytterligare en gång, till krukor som var 11x11 cm, så de fick lite mer plats att utveckla sina rötter. Och nu under vintern (ja, den vinter vi fick) har de stått skyddat i en av våra odlingslådor, i väntan på våren.
Det som är kvar nu att göra är att fortsätta förbereda platsen där vi ska plantera ut dem. Det ska grävas ur, fyllas med ny jord samt gödslas upp ordentligt. Sparris vill ha mycket näring, så att gödsla upp jorden ordentligt innan utplantering är en bra idé.
Då det är gjort är det bara att låta sparrisen växa och utvecklas. Om jag har förstått det hela rätt så borde vi kunna nalla lite smått redan i år, men bara litegrann. Sedan måste vi låta plantan vara så den utvecklar sina rotsystem, och på så sätt kunna få rikligare skörd till nästa vår.
Det här har varit ett av de roligaste projekten vi haft i trädgården. Och framförallt nu, när vi ser att all den tid vi lagt ner i väntan på sparrisen gett verkan! :) Fortsättning följer.
Dags att dra igång igen.
2020-04-13
Nu i slutet av februari sätter jag de sorter som behöver lite mer tid på sig att hinna utvecklas i tid under året. Om man har växthus är det säkert inte lika "bråttom", men eftersom vi enbart odlar på friland så blir det lite andra förutsättningar.
Det blir två olika aubergine i år, en svart och en vit. Den vita hann aldrig utveckla frukter förra året, men jag hoppas de gör det i år. Det ser nästan ut som om man odlar ägg. :)
Dessutom testar vi igen med broccoli och brysselkål. Förra året fick jag inte plantorna att klara sig, utan de bara vissnade ihop så snart de grott. Jag vet inte riktigt vad jag gjorde för fel, men jag får läsa på lite mer om deras skötsel, så vi får någon liten planta av dem.
Jag satte även ett gäng fröer av tomatsorten Tiny Tim. Jag hade egentligen tänkt sätta dem för länge sen, för att ha plantor tidigt under våren med hjälp av växtlampan, men det har inte blivit av. Idag däremot var det riktigt "vårigt" ute, så lusten att så kom tillbaka. :)
2020-02-21
Försök att stävja brunrötan
I höstas, när vi fick kasta bort dryga 25 kg tomater pga brunröta, så försvann i stort sett all lust att odla. Men efter att ha smält det under några månader så är det bara att ta nya tag. Jag har läst på lite de senaste månaderna, och förhoppningsvis har jag hittat en del tips på vad man kan göra för att stävja sjukdomen i jorden. Det är helt enkelt alldeles för stor jordmängd för att bara kasta bort, så vi får istället försöka att medicinera. Ett av tipsen var att samodla vitlök tillsammans med tomatplantorna, så idag satte jag massor av vitlök ute i lådorna.
Vitlöken i bild var en lök jag missat att ta in i höstas, så den hade börjat att gro ute på altangolvet. Den delade jag isär och planterade ner i ena tomatlådan. Dessutom hade vi kvar en hel del vitlök från förra året, vilka jag också satte ner i de övriga tomatlådorna. Förhoppningsvis kan de hjälpa till att motverka brunrötan hos årets tomatplantor. :)
2020-02-21
Drömmen om sparris
Idag planterade vi om sparrisplantorna till något större krukor. Tidigare satt de i 7 cm stora krukor, men idag satte vi om dem i 11 cm stora krukor. Så får de lite mer utrymme att bygga sina rotsystem. Jag blev alldeles imponerad av hur kraftiga rötter de fått redan, men det verkar ju lovande inför nästa år.
Nu kommer de att få sitta i tomatlådan över vintern, och till våren kommer de att få flytta ut till sin slutgiltiga plats i trädgården.
Totalt sett har vi 51 sparrisplantor (tack vare att jag inte läste på ordentligt om hur fantastisk grobarhet sparrisfrön har!) men jag tvivlar på att allihop kommer att få plats där vi tänkt att ha dem. Jag har ännu inte bestämt mig för vad vi gör med resterande plantor, men det får bli vårens "problem". :)
2019-10-06
Äpplen och tomater
Det blir kallare och kallare ute nu när vi kommit in i september, men fortfarande sitter det mängder av omogna, gröna tomater på plantorna. Någonting som får tomaterna att mogna snabbare är att lägga några morgna äpplen nära plantorna. Äpplen utsöndrar nämligen etylengas, vilket påskyndar mognadsprocessen. Även tomaterna själva avger etylengas, men de tomater som mognat plockar man ju in.
Skulle det vara så att det hinner bli alldeles för kallt för plantorna, och gå ner mot frostgrader, så kan man enkelt lägga de omogna tomaterna på ett fat ihop med några äpplen, så kommer de snart att mogna.
När äpplena sedan "gjort sitt" kan man mylla ner dem i jorden, så fungerar de även som lite gödsel inför nästa säsong. Så om du har massvis av omogna tomater kvar ute på plantorna - ge dig ut på äpplejakt. :)
2019-09-08
Dags att spara fröer
Det finns lite olika sätt att spara fröer på. Man kan fermentera dem i vatten i några dagar, vilket är bra om man vill se direkt vilka fröer som är grobara eller ej. Dessutom blir man av med gelen runt fröerna, vilket är bra då de annars kan ruttna om de inte torkar ordentligt. Man kan även gröpa ur innanmätet ur tomaten i en sil och skölja av fröerna så att det mesta av gelen lossnar, och därefter sprida ut fröerna på en bit hushållspapper. Man kan även ta ur fröerna och plantera dem direkt i jorden.
Själv sköljde jag bort så mycket jag kunde av gelen i en sil, och placerade sedan fröerna på hushållspapper (som jag märkt upp sortvis).
Från vänster: Tiger Tom, Kenneths Piennolo, Vesuvio Galio, Sailor's Luck, Chocolate Cherry, Gargamel.
2019-09-07
Det enda man ska tänka på när man tar ut sina egna fröer är att man helst ska göra det på "äkta" sorter, alltså inte på hybrider. Det ser man om man tittar på fröpåsen, vid sortnamnet. Står det till exempel "Supersweet 100 F1" så är det en hybrid. Tar du ut fröer från en sådan tomat så vet man inte vad det blir för sort året efter. Den är nämligen en korsning mellan två sorter, så tomatplantorna kan bli en helt annan sort än vad du förväntar dig. Står det däremot ingenting efter sortnamnet så får du samma sorts tomat som den du tagit ut fröer på.
Dags att toppa plantorna
Nu när vi börjar att närma oss hösten är det läge att toppa plantorna. Detta för att plantan ska stanna av i växten, och istället koncentrera sig på att få sina frukter att mogna. Det man gör då är helt enkelt att man klipper (eller skär med en vass kniv) av en bit av toppen från huvudstammen. Vill man så kan man stoppa ner den toppen i jord och hålla fuktig, om man vill testa på att övervintra plantan. Se mer om det under fliken "Vinterodling". :)
Någonting man också kan göra med fördel just nu är att klippa av alla blomämnen på plantorna. Eftersom det tar cirka åtta veckor innan blommorna hunnit utvecklas till mogna tomater kommer de inte att hinna utvecklas färdigt, då det om åtta veckor är i slutet på oktober. Det känns lite vemodigt att behöva klippa bort blommorna, då man vet att det är de som ger tomaterna, men man måste vara realist - framförallt då man odlar på friland.
2019-08-31
Här är ett litet klipp på några av våra tomatplantor. Vissa av dem har verkligen mängder med frukter, men nu får de gärna mogna så vi får börja att äta dem. :)
Äntligen mognar det
För ett tag sedan gick jag igenom gamla bilder för att se när vi såg den första lilla tomaten växa fram ute i lådorna, och räknade då ut att vi borde få mogna tomater lagom till den 23:e augusti, vilket är idag. Vi har redan plockat av cirka 150 gram mogna tomater, men bilderna nedanför är från idag. Nu börjar det äntligen att hända lite utomhus, och det börjar att bli lite olika färger bland plantorna förutom grönt. :)
Det som väntar nu är att låta resten mogna klart, så vi kan göra massvis med passerade tomater inför vintern och våren, och kanske även någon runda med "soltorkade", inlagda i fin olivolja och våra egna örter. Dessutom är det snart dags att välja ut vilka sorter vi ska ha för inomhusodling till vintern. Vi kommer då att ta antingen en bra topp, alternativt ett sidoskott (en så kallad "tjuv") som vi kommer att plantera i kruka och ställa under växtlampan så snart det blir för kallt för dem utomhus. På så vis kommer vi förhoppningsvis att kunna plocka tomater även i vinter. :)
Dillkronor
2019-08-23
Jag vet inte riktigt hur det gått till med dillen i år. Den har verkligen tagit sig ordentligt! Det växer tillochmed upp dill i potatishinkarna, fastän det är ny jord i de flesta(?) Jag tänkte först att det kunde komma ifrån förra året,, ifall den då hann gå i blom och sprida sig, men då skulle det ju inte komma i potatisen.
Men det gör ju ingenting, dill som är så gott får gärna växa hur mycket den vill hemma hos oss. :)
När vi lägger in gurkor i lag brukar vi smaksätta dem med bland annat dillkronor, som vi stoppar hela i burkarna tillsammans med gurkskivorna. Just nu väntar vi fortfarande på att gurkorna ska sätta fart och mogna, medan dillkronorna är klara sedan länge. Därför fryser jag in dillkronorna sålänge. Då håller de sig dessutom fräscha under en längre period, så vi kan enkelt plocka fram så mycket vi behöver.
Det enda man behöver tänka på när man fryser in dill är att man har dem väl förslutna i påsar/burkar. Annars kommer allt det andra som ligger i frysen att ta smak.
2019-08-04
Lite skillnad
I Maj, när tomatplantorna var så långa och rangliga kunde man knappt tro att det skulle bli någonting med dem. Bristen på ljus och att de stod alldeles för varmt gjorde att de såg ut som gröna spaghetti med blad på, men efter att de fått växa till sig utomhus i sina lådor har de verkligen "stabbat" till sig. Flera av plantorna är en bit över två meter långa, och de fortsätter att växa. :) Jag kommer att behöva en pall eller något för att kunna plocka ner tomaterna när de mognar!
Nu väntar vi bara på att tomaterna ska mogna, men det tar säkert någon vecka till. Om man räknar 8 veckor från att vi såg det första kartet så borde det mogna cirka 20-23 Augusti, men jag hoppas på tidigare. :)
Kolla bara vad mycket tomater man ser på bilden. Och det kommer nya små kart varje dag i stort sett. När allt väl börjar mogna kommer vi nog att ha fullt upp med att hinna äta allt! :)
2019-07-31
Tromboncino
Här är den första frukten på vår tromboncinosquash. Blomknoppen har suttit på hela tiden, men det är inte förrän nu som blomman slagit ut. På alla andra sorters gurkväxter vi haft (gurka och zucchini/squash) så har plantorna först producerat några hanblommor, vilka har blommat en stund innan honblommorna börjat med sina frukter. Lite märkligt att denna började med frukterna innan det kom blommor, för det är ju via blommorna plantan pollineras för att kunna ge frukter. Men det finns väl olika sorter antar jag. Men visst är den fin? :)
Äntligen
2019-07-16
Nu börjar det bildas tomater på de flesta av våra plantor. De som är på bilderna är av sorten Green Envy, vilket är den godaste tomaten jag smakat! Den är så söt och saftig, och påminner litegrann om krusbär.
Som namnet antyder så blir den här sorten grön, men man ser ändå ganska tydligt på dem när de är mogna. De går från en mörkt grön färg som kart, till en mer ljusgrön färg när de mognat. Och är man ändå osäker så kan man känna på dem när de är färdiga att äta. Är den stum i formen när man klämmer på den - låt den sitta kvar ett tag till. Är den mjuk - ät, och njut. :)
Verkligen en sort jag rekommenderar!
2019-07-13
Zucchini
Då var första zucchinin skördad för i år. Den tredje från vänster hade fastnat runt ett av bladen, så den är lite missformad i ena änden, men den smakar nog lika bra för det. :) Vi brukar ta zucchinin innan de växer till sig alltför stora, eftersom de annars blir lite tråkiga i konsistensen. Dessutom bör man ta bort den innersta delen av stora fruktämnen, så man kan lika gärna ta dem när de är "lagom".
Zucchini är jättegod att steka i bitar och röra ner i en spaghetti carbonara. Vi brukar steka dem och krydda med svartpeppar och timjan (godast med färsk timjan). Sedan rör vi ner baconbitar och steker ihop med zucchinin. Efter det i med grädde och parmesan. Enklare än så blir det inte. :) Och det blir riktigt gott!
2019-07-13
Vitlöken skördad
I oktober förra året satte vi vitlök i en av odlingslådorna. Det var en ekologisk vitlök, köpt på affären, så ingen sättlök man köper just för att odla på. Många säger att man INTE ska sätta lökarna man handlar i vanliga mataffären, då de kan ge olika smittor i jorden man odlar i, men vi har ändå chansat. Och eftersom den vi satte ner i jorden var ekologisk så kan man ju hoppas på att den inte var smittad av någonting. Men nu när vi ryckt upp lökarna tycker jag ändå de ser ganska fina ut. :)
Vi har odlat vitlök i tre år nu, och i år är de finast och störst jämfört med tidigare. Skillnaden vi gjort i år är att gödsla, gödsla och gödsla, och det gav detta resultat. Förra året var vi alldeles för snåla med gödningen, till allt vi odlade, så i år har vi använt både pelletsgödsel (godkänd för ekologisk odling), men även gödselvattnat.
Såhär såg det ut innan vi ryckte upp lökarna ur jorden. Blasten har legat ner i ungefär en vecka, vilket är ett tecken på att den är "klar".
Väntar man för länge med att plocka upp dem, så kommer vitlöken att dela på sina klyftor för att börja om. Den skjuter då ut nya skott från varje klyfta, som sedan försöker att bilda en ny lök. Skulle det hända här skulle den hinna rota sig och bilda blast, men sedan förfrysa under vintern. Bäst är att sätta klyftorna i oktober/november. Då sätter den bara rot, och går sedan in i dvala inför våren.
Nu måste vitlöken torkas, så den går att lagra. Det går såklart att använda den redan nu, men eftersom vi inte kommer hinna med att äta upp alltihop på en gång, så torkar vi den. På så sätt håller den sig fräsch i uppemot sex månader. Någon lök kommer vi dessutom, senare i höst, att dela isär klyftorna på och sätta ner i jorden inför nästa säsong. Jättekul att kunna odla nu på eget utsäde!
Jag gjorde ett försök att göra en traditionell vitlöksfläta, och jag blev ganska nöjd faktiskt. Visst, den kanske är lite klumpigare än de man sett hängande i Italien, men för att vara nybörjare blev den ju ganska fin iallafall tycker jag. :)
Här hemma kommer det att regna ganska ordentligt ikväll, och det ska tydligen skvätta lite nästan varje dag, så vi fick hänga upp den i carporten så den håller sig torr.
Efter någon vecka är det bara att borsta bort den torkade jorden från lökarna, och sedan hänga upp i köket i väntan på att användas.
2019-07-12
Tromboncino
Nu börjar äntligen tromboncinon att klättra uppåt, efter att ha stannat i växten under flera veckor. Tanken är att de, från varsitt håll, ska klättra uppför rosenbågen vi har över uteduschen. Vi har hjälpt till med klättrandet lite genom att binda upp "armarna" med sisalsnöre, men jag hoppas att deras egna griptrådar ska orka hålla dem uppe också.
Den ena plantan har dessutom fått ett par frukter redan, trots att den inte blommat än. Det är första gången vi testar att odla dessa, men nog trodde jag att den skulle blomma, precis som gurka och zucchini.
Jag hoppas de fortsätter att växa,, så de tar sig över rosenbågen. Det skulle bli en ganska snygg vägg att ha omkring sig medan man duschar ute. Dessutom med squashfrukter hängande omkring sig. :)
2019-07-06
Redig skörd potatis
Vi har länge pratat om vår potatis här hemma, då det är en sort som inte växt till sig knappt. Såklart är det den tidigaste sorten (Maris Bard), vilken vi egentligen tänkt använda redan vid Midsommar, men det kändes inte som om det var någon idé just då.
De tre andra sorterna växer på så fint, men på just denna sort vill blasten knappt klättra över hinkkanten.
Men men, idag sa vi att vi skulle testa att se om det fanns någonting under jorden, och det fanns det ju. 6 ynka potatisar i en hink. Nästan så att man behöver en hink per person.
Varför det blivit såhär är lite av en gåta, men det är samma sak med alla hinkar från den här sorten, inte någon av de andra. Lite trist, då vi hade tänkt att använda upp den här sorten lagom tills nu, för att sedan ge oss på sommarpotatisen, Juliette, men de får väl växa vidare så får vi se vad som händer.
De potatisar som är med på bilden är förresten från hinken bredvid. Försiktigt lirkade vi loss potatisarna ur rotsystemet, och satte sedan tillbaka plantan i hinken. Nu står den i sin gamla jord, plus lite ny planteringsjord, så får vi se om några veckor om det hänt någonting eller om det bara blir en grön växt som står ihop med de övriga hinkarna. :)
2019-07-05
Uppdatering på zucchinin
Nu har det gått två veckor sedan jag lade upp en bild på den första zucchinin som börjat växa. Såhär ser det ut nu. Redan nu kan man plocka av dem, och äta som primörer (lite av en delikatess), men man kan även vänta tills de växt till sig ytterligare. Det beror lite på vad man vill göra med dem. :)
2019-07-05
Zucchhini på gång
Nu har zucchinin blommat i ungefär två veckor,, så nu börjar det att bildas små frukter på plantorna. Det roligaste med zucchini är ju att när den väl bildar frukter så går det ganska snabbt innan man kan skörda dem! :) Inte som en tomat, som tar ganska många veckor på sig innan den mognar. Vi brukar plocka av frukterna när de är ganska späda, det är då de är som godast, men man kan låta dem sig ganska stora om det är en sort som kan förvaras.
Dock kommer vi att vänta en stund till innan vi plockar denna! :)
2019-06-22
Tomaterna blommar
Nu äntligen har det kommit blommor på flera av tomatplantorna, så snart nog borde det även börja växa små tomater på plantorna! Jag läste någonstans att det tar ungefär åtta veckor från blomma till färdig tomat, så det kommer ju att ta ett tag innan vi kan börja plocka mogen frukt, men under den tiden har plantorna gott om tid på sig att växa sig större. :) Många av dem är fortfarande ganska korta på längden.
Det verkar iallafall som om plantorna klarat det hårda vädret som varit sista veckorna, allt från tungt regn, kalla nätter och mycket blåst. Det är bara en planta som nästan gett upp (men det har inte jag, så den får sitta kvar i lådan tills det är helt kört för den).
En envis gurkplanta
Vi var lite för optimistiska när vi planterade ut gurkplantorna i år, så utav fyra utplanterade dog de tre första inom en vecka. Den fjärde har sett allmänt vissen ut, men jag vill inte gärna rycka upp någonting ur jorden förrän det är helt kört, så den har fått sitta kvar där vi satte den. Samtidigt så satte vi nya frön så vi skulle ha både slanggurka och gurka för inläggningar till sommaren/hösten.
Igår tittade jag till på vår ledsna och vissna gurkplanta, och såg då att den dels bildat fler blad, men den har även ett par blommor på gång!
Så även om plantorna kanske ser ledsna och vissna ut, så ska man inte ge upp! De kan "komma tillbaka" till livet igen! :)
Kupa potatis
När potatisen börjar få stänglar som sticker upp är det dags att kupa den, vilket jag gjorde idag, medan Anders gödslade i de övriga odlingslådorna. Kupning innebär att man fyller på med mer jord, så att stammen täcks, vilket gör att potatisplantan fortsätter att producera fler potatisar.
När vi planterar potatis i hink så fyller vi upp hinken med cirka femton centimeter jord, som vi sedan planterar ner potatisen i, och allteftersom blasten växer fyller vi på med mer jord. Då hjälper man plantan att fokusera på själva potatisen, och man kan få en riktigt fin skörd bara från en hink.
Förhoppningsvis kan vi i nästa vecka plocka ut den första hinken, och ha egenodlad färskpotatis till midsommar, men jag tycker faktiskt det växt lite skralt i år, så jag vet inte om det är möjligt redan inom en vecka. Men de får en vecka till på sig, så får vi se hur det blir! :)
Som jag skrivit tidigare har vi i år valt fyra olika sorters potatis: Maris Bard (tidig färskpotatis), Juliette (sommarpotatis), Salad Blue (en mjölig, och blå! höstpotatis) samt Asparges (en delikatess att skörda på hösten).
Zucchinin blommar
Nu har de första blommorna kommit på zucchinin (på tre av plantorna). De första som kommer är hanblommor. (Det ser man på det blomman är fäst vid, i detta fall en smal stjälk. Honblommorna sitter istället på frukterna.)
Det brukar komma några hanblommor innan frukterna börjar växa, men snart så. :)
Längst in mot plantan ser man ju fler blomanlag, så inom någon vecka börjar det förhoppningsvis växa fram lite zucchini här och var.
Visst är de vackra? :)
2019-06-08
Det växer
I strax över två veckor har plantorna varit ute i sina lådor, och de börjar på att stabilisera sig nu. Lite småorolig har jag varit, eftersom tomaterna dels varit väldigt rangliga, men dessutom har det blåst på ganska ordentligt ända sedan vi planterade ut allting. Men hittills är det bara en planta (av 41) som vissnat ihop, men den ska ersättas av en annan tomat antingen idag, eller under helgen.
Vi satte även ut några extra tomater idag, så totalt sett har vi nu 45 stycken plantor. :)
2019-06-06
Vitlök
I höstas satte vi vitlök, och snart nog är det äntligen dags att rycka upp dem. I år ser blasten lite grövre ut än förra året, så jag hoppas på större lökar nu till sommaren. Problemet förra året var nog brist på näring, då vi inte gödslade dem särskilt mycket, men i år har vi haft på både gödslad jord, hönspellets, och vi har vattnat någon omgång med lakvatten från Bokashin, så nu måste det väl bli fina vitlökar!
2019-06-06
Tomtatis
Igår visade Anders ett klipp på en man i USA som kombinerade potatis med tomat, en så kallad "Tomtato", och eftersom vi hade ett gäng tomatplantor över var jag bara tvungen att testa.
Det man skulle göra var att skära ett snitt längst ner på tomatstammen, och göra den som en kil. Man skulle även ta bort en del blad så att den inte hade för mycket bladverk att lägga energi på. Efter det kapar man av en av potatisblasterna, och skär ett snitt rakt över. Sedan stoppade man ner tomatplantan inuti potatisstammen (helst ska båda ha samma omkrets) och "plåstrade om" såret. Och det ska vara lufttätt. (Jag körde med sårtejp och plastfolie.)
Det som nu ska ske, om allt går som det ska, är att tomatplantan kommer att växa till sig och ge skörd samtidigt som potatisen växer till sig under jorden. Därför är det bäst att göra detta på sena potatissorter, alltså inte färskpotatis, då det tar ett tag för tomaten innan den ger färdiga frukter. :)
2019-06-02
Spenat
För några veckor sedan satte vi spenatfrön i en av lådorna, och nu börjar de bli färdiga att börja plocka av.
För att få ut det bästa av spenaten ska man så den innan det blir för varmt ute eftersom den annars gärna går i blom och får beska blad. Första året vi sådde spenat gjorde vi just det - sådde sent - och vi hann knappt med att skörda innan det kom upp nytt. Ganska snabbt gick den också i blom, och bladen blev jättetråkiga att använda. Så den här spenaten kommer att få växa lite till, och sedan kommer det förmodligen att hamna någonting annat på denna plats. Vad det blir däremot återstår att se. :)
2019-05-25
Drömmen om Sparris
I år är det fyra år sedan vi köpte vårt hus, och det var väl någonstans där drömmen om sparris började. Tänk att kunna kliva ut i trädgården och plocka in en bunt med sparris, och bara steka på och strössla över parmesan - vilken dröm! Anledningen till att den inte blivit av är för att det tar ju några år innan man kan börja skörda av dem. Men om vi hade satt frön det år vi flyttade in i huset, så hade vi i år kunnat skörda vår egna sparris. Med det i tanken köpte vi frön, och nu har våra små sparrisplantor fått flytta ut i små krukor, och ska få växa till sig under sommaren innan det är dags för nästa omplantering. Till nästa vår är det dags för dem att komma till sin slutliga plats, och sedan är det bara att vänta. Om tre-fyra år tror jag inte att vi kommer att ångra att vi tillslut fick "tummen ur". :)
Utplantering
2019-05-24
Vi har nu även sått mer frön där vi hade plats till övers. Det vi sått nu är sparrissallat, salladslök och palsternacka, så får vi hoppas att det vill växa till sig.
Redan innan utplanteringen hade vi dessutom sått rädisor, spenat och grönkål, så i år kommer vi att ha lite av varje i våra lådor. :)
Ovanför sitter den lilla grönkålen, med vitlöken i bakgrunden. Vitlöken planterade vi i oktober förra året, och grönkålen för några veckor sedan. Det ska bli spännande att testa att göra egna grönkålschips senare!
Nu har alla grönsaksplantor fått flytta ut till sina lådor. Tomat, zucchini, gurka, aubergine och chili. Tomaterna blev visst en större utmaning än jag räknat med, då de var väldigt rangliga - och spröda att hantera, men jag hoppas att de kommer att klara sig. (Den på bild är en av de fina plantorna, men det är ju klart roligare att ta en bild på den än på en hängig och ledsen planta.) Som tur är har vi en hel del extra tomatplantor, så om någon inte skulle repa sig inom de närmsta dagarna, så har vi ersättningsplantor.
Chili - Razzamatazz
Gurka
2019-05-23
Avhärdning
Idag (18 maj) fick plantorna komma ut för första gången. Vi hade från början tänkt att börja avhärda redan i veckan, för att utplantera dem nu i helgen, men enligt väderleksrapporten ska det komma uppemot 18 mm regn på söndagen. Så vi ville vänta ut det innan plantorna får komma ut permanent.
Det som finns med på bilden är aubergine, gurka, zucchini/squash, tomater och sparris. Tomaterna är otroligt rangliga då de stått för varmt, men de kommer att planteras ner djupt när de väl hamnar i odlingslådorna, så jag är inte särskilt orolig.
En planta jag börjar att tycka mer och mer om är aubergine. Den skulle jag kunna ha inne som prydnadsväxt! Stora, maffiga blad och alldeles ljusgröna. :) De kommer att bli snygga att ha ute i odlingslådorna i år.
2019-05-18
2017 hade vi våra zucchiniplantor i en odlingslåda, tillsammans med majs, morötter och lök, men de enda som trivdes ordentligt var just zucchinin. Numera sätter vi dem i murarhinkar, där de inte konkurrerar ut allt det andra. Men jisses vad mycket zucchini vi fick det året! :)
Zucchini
För några veckor sedan satte vi zucchinifrön i krukor på cirka 9 cm, och vi satte mellan två och tre frön i varje. Vissa sorter har haft hundraprocentig grobarhet, medan i andra krukor har det kommit upp max en planta. (En sort kom inte upp alls.) När nu kylan kom tillbaka ville jag inte att de skulle växa till sig alltför mycket, så jag har helt enkelt låtit dem sitta där de sitter, utan att omplantera dem. Genom att inte låta deras rötter få alltför mycket plats har de alltså hämmats en aning. Men nu i dagarna märktes det tydligt att de verkligen behövde sättas i egna krukor, var för sig, så idag fick det bli så. De började sticka iväg på höjden, och ville inte riktigt bilda nya blad, så det var lika bra att låta deras rötter få lite ny jord att växa tills sig i.
Nu kommer de att få växa till sig lite ytterligare innan det är dags för dem att komma ut i sina hinkar.
Såhär trångt hade plantorna innan omplanteringen, så det var verkligen dags för dem att flytta till större kruka.
Det är två olika sorter, den ena heter Black Beauty och den andra Pumpkin on a stick. Det är första gången vi odlar dessa, så det ska bli spännande att se vad det blir av de här i år. :)
Omskolning av aubergin
I över en vecka har jag tänkt på att jag måste omskola de sista auberginplantorna, och idag blev det gjort. Möjligtvis en aning sent, men de kommer att få stå i miniväxthusen inomhus tills det är dags att komma ut till odlingslådan, så förhoppningsvis hinner de växa till sig.
Aubergin, liksom tomaten, går utmärkt att plantera ner djupare (alltså att fylla på med jord en bit upp på stammen), så det gjorde jag en aning. Efter planteringen vattnade jag igenom krukan så rotsystemet blev ordentligt blött, så nu ska de bara växa till sig under de kommande veckorna.
När plantan väl är lösgjord så lägger jag ner rotdelen längst i botten på krukan. Är den väldigt lång och ranglig, som de på bilden, så kan man försiktigt ringla ner mer av stammen (nyp bort de understa bladen om det behövs, själv fick jag ta bort de två första underifrån). Efter det fyller man på med jord igen.
Om stammen skulle råka knäckas, eller tillochmed gå av helt, så är det ingen större katastrof. Ta då bara och plantera ner den del av stammen du har kvar (toppen) och sätt ner i jorden. Den kommer att bilda nya rötter på den del du sätter i jorden. :)
Efter att jorden är påfylld är det viktigt att man vattnar plantan ganska omgående, annars vill den gärna slokna. En omplantering kan stressa upp den, men lite vatten brukar hjälpa.
Här är resultatet på en av tomatplantorna jag nerplanterat idag. Den hann få lite ledsna blad innan jag var helt färdig, men har nu fått lite vatten innan jag ställde tillbaka den i miniväxthuset igen. Nu kommer de att bilda nya rötter, och förhoppningsvis blir de riktigt stabila plantor som kan ge goda tomater i sommar. :)
Plantera djupare
Vi har i år haft våra tomatplantor i miniväxthus inomhus, och de växer så det knakar. Nu har de blivit rejält rangliga, så jag tänkte plantera ner dem djupare, så kan de istället bilda rötter längs stammen (den del som hamnar under jorden).
Man tar helt enkelt (försiktigt) ut plantan ur sin kruka (eller som i mitt fall - tetraförpackningar). Är det väldigt mycket jord som följer med så pillar jag bort så mycket jag vågar, utan att förstöra rötterna.
Potatis
Nu har vi satt potatisen i hinkar. Hinkarna i sig är ju inte särskilt tjusiga, så vi byggde en ram runtom. När sedan potatisblasten växer upp så kommer man knappt att se att det inte är ett potatisland. :)
Det blev ett gäng hinkar, men vi har satt fyra olika sorter. En färskpotatis, en till sommaren, en delikatess som kommer på hösten,, men även en blå höstsort. Det blir spännande att testa sedan när de väl växt till sig.
Bild från förra året. Det ser ju nästan ut som en pallkrage uppe på altanen. :)
Omskolning av chili
Idag hamnade chiliplantorna i de krukor vi tänkt ha dem i under sommaren. Sorterna heter Suraj Mukhi Red, Czechoslovakian Black och Tangerine Dream, och alla tre sorter är perenna (fleråriga). Vi satte dem även förra året, men jag hade förstått helt fel på hur man vinterförvarade dem, så de frös ihjäl i förrådet i vintras. Till hösten kommer jag att hålla dem i rumstemperatur, så får vi hoppas de överlever. :)
Vi har även en fjärde sorts chili, en Razzamatazz, men den är ettårig. Den satte jag bara i en något större kruka än den förra, och kommer senare att plantera dem i någon av våra odlingsbäddar när det blir varmare ute nattetid.
Spenat
Nu i mitten på april har vi satt spenat i en av våra odlingslådor. Den är snabbväxande, och trivs som bäst innan det blir för varmt ute. För ett par år sedan satte vi frön i juni, men då hann vi knappt med att skörda innan de gick i blom (och när de gör det blir de träiga och tråkiga i smaken).
Jag gjorde här tre fåror, som jag sedan vattnade igenom ordentligt. Sedan satte jag fröerna med cirka 5-10 cm mellanrum (Mellan fårorna är det ungefär 30 cm.) Efter det täckte jag över med jord så att fröerna täcktes med ett par centimeter. Nu är det bara att hålla sådden lagom fuktig, och om ungefär en vecka borde de första gröna bladen titta fram.
Förgrodda potatis
Cirka 4-6 veckor innan man planerar sätta sin potatis är det dags att förgrodda dem. Idag om 6 veckor är det slutet på maj, så jag tror och hoppas att det är tillräckligt varmt då för att kunna sätta dessa i jord vid det laget.
Vi fick hem dessa potatisar i början på mars, och de har sedan dess legat i en låda ute i ett svalt rum, så nu i mitten på april har de redan fått ganska fina groddar. Man kan knipsa av dem så man får lite grövre groddar inom några veckor, men själv tänkte jag låta dem vara. Om de däremot blir alldeles för långa kommer jag vid planteringen att korta av dem något.
På bilden ser ni fyra olika sorters potatis, och vi har valt sorter som mognar olika sent på året. Dels har vi en färskpotatis, så vi förhoppningsvis har egen potatis till midsommar. Sedan är det en sommarpotatis, som vi kommer att kunna äta av i juli/augusti. Därefter är det två olika sorter som mognar på hösten, där den ena är en delikatesspotatis, och den andra en blå sort. Den blå varianten mest för att den är himla läcker, men den är dessutom väldigt god!
Plantorna har här stått i en vecka åt samma håll, så de sträcker sig mot det håll solen varit åt. Det bästa är om man oftare snurrar på odlingstråget.
Omskolning
Om dina tomatplantor ser ut såhär (långa och rangliga) beror det på att det stått för varmt, samt att de fått för lite ljus. Men det är ingen fara för det. Genom att man planterar ner stammen en bit under jorden så kommer det snart nog att bildas rötter på stammen, och plantan kommer i slutändan att bli stabil. Är plantan väldigt lång och ranglig kan man lite försiktigt ringla ner den och täcka efterhand med jord. Även om den lilla plantan skulle råka knäckas någonstans så kommer den att fortsätta att bilda rötter när den väl hamnat under jorden, så det behöver inte vara något problem.
Man kan använda vanliga krukor, eller så kan man använda sig av tomma dryckespaket. Kom bara ihåg att klippa dräneringshål i botten på kartongen - annars är det lätt att man dränker rötterna.
När platsen i fönstret inte räcker till
I år har vi satt fler fröer än tidigare, och vi märkte att det var överfyllt på vår vanliga "förodlarhylla" redan innan vi satt allt vi planerat. Det vi har kvar är bland annat gurka och zucchini/squash, vilket ju också behöver lite utrymme (vi har ju dessutom tre katter, vilka är väldigt nyfikna på det mesta, så vi vill inte ha plantorna stå oskyddade på golvet, och i huset finns inga fönsterbrädor).
Lösningen blev att köpa ett litet miniväxthus (från Biltema). :) Där finns både hyllor att ställa de små plantorna på (IKEA:s skounderlägg passar perfekt att stå på hyllorna, vilka också tar upp överskottsvattnet!) och tack vare plasten runtomkring är dessutom plantorna skyddade från nyfikna kattassar.
Nu ska våra små tomatplantor dessutom få sin första omplantering, så det är riktigt skönt att ha lite utrymme att ställa dem på. :)
Här är fönstret vi tidigare haft alla småplantor stående i innan de fått flytta ut när värmen kommit. Just nu är det ganska tomt däruppe, efter att vi flyttat ner det mesta till miniväxthuset, men om cirka en vecka kommer det fyllas på igen, av gurk- och zucchiniplantor.
Glöm inte att märka upp vad du har satt vart. Det kanske är enkelt att komma ihåg direkt efter att man satt fröerna, men många tar god tid på sig i jorden, och när de väl "ploppar upp" kan man ha glömt om det är en gurka, tomat eller paprika.
Dags att plantera?
Vilken tid på året det är dags att plantera beror väldigt mycket på vilken typ av planta du tänkt sätta, men oftast står det på fröpåsen. Chili och paprika brukar vara tidiga (omkring februari), medan tomater normalt sås i mars. Gurka och zucchhini bör sås 4-6 veckor före utplantering. Kolla på fröpåsen, och jämför dessutom med vilken zon du bor i (det är ju ganska stor skillnad på klimatet i Skåne jämfört med Lappland. Sök bara efter "odlingszoner Sverige, så ser du vilken zon du tillhör.)
Jag hör ibland att personer vill börja odla, men blir "anti" när det redan vid planteringen är "en vetenskap" kring jorden vi planterar i, men enligt mig är det inte alls komplicerat. Många säger att det ska vara 2/3 blomjord, och 1/3 såjord. Så gör inte vi. Vi använder planteringsjord rakt av. Normalt behöver själva fröet inte mycket mer än jord att växa i - och vatten. Näringen kommer senare, men det kommer vi att ta upp i en separat del.
Du gör helt enkelt såhär: Fyll upp odlingsbrättet med jord (inte hela vägen). Sedan vattnar du så att jorden är helt blöt. Sedan stoppar du ner fröet, och sedan fyller du på med 1-2 cm jord. Klart.
Komplicerat? Nej, tvärtom väldigt enkelt. :) För att få en lite mer "växthuskänsla" kan du trä på en plastpåse (eller liknande) över sådden - med lufthål i - så mår fröna extra bra och vill gro. Du kan även ställa dem på en varm plats (t.ex. ovanför ett element). Kom ihåg att hålla jorden lagom fuktig (själv använder jag en blomspruta till detta).
När plantorna börjar titta fram vill de gärna stå ganska ljust, men lite svalare. Har du en ljus plats med omkring 15 grader är det optimalt men absolut ingen deal-breaker. Det fungerar bra även i rumstemperatur. :)
Odla även på vintern
Lyckan är alltid lika stor när man ser de första tomaterna bildas, men det kändes lite annorlunda idag. Att se de första tomaterna titta fram redan den 14:e mars kändes riktigt härligt! :) Detta tack vare att vi i vinter har testat att odla med hjälp av en växtlampa.
Tomatsorten heter Tiny Tim, och det är en sort som är ganska liten, så vi har dem i 15 cm stora terrakottakrukor. Det kommer se fint ut sen när vi kan ställa dem på köksbänken, och bara kunna plocka tomaterna direkt från plantan. :)
Jag kan verkligen rekommendera att skaffa en växtlampa, och sedan är det bara att odla på, sommar som vinter!
Är du också sugen på att skapa en hemsida? Använd gärna vår länk här för att få lite rabatt i ditt köp:
Copyright @ All Rights Reserved